Mobilní aplikace o Praze 12 je nyní otevřeným softwarem

Rozhodl jsem se, že dám možnost všem lidem, aby aplikaci Dvanáctka mohli vylepšovat se mnou. Chybí vám tam něco? Máte jako programátoři nápady, jak aplikaci obohatit, například nějakými animacemi? Ode dneška je aplikace otevřeným softwarem (open-source). Kompletní zdrojové kódy najdete na GitHubu.

Když jsem před 2 lety začínal s nadšením projekt Dvanáctka, tedy mobilní aplikaci s informacemi o Praze 12, mé plány byly trochu jiné, než jak se nakonec situace vyvrbila. Nevěděl jsem, že mezitím vzniká oficiální aplikace. A tak se nakonec polovina uživatelů přiklonila k té mé, polovina k té oficiální (odhaduji na základě dříve zveřejňovaných statistických údajů).

Budu aplikaci udržovat i nadále, přestože je úplně nezisková. Neuvažuji o tom, že bych ji „vypnul“. Lidé v ní totiž najdou věci, které v té oficiální nejsou (odpady, úřední deska), nebo pravděpodobně ani být nemohou, a přitom jsou užitečné (aktuality z jiných zdrojů, ručně sesbírané kontakty na řemeslníky, drobné podnikatele a výrobce, kteří ani nemají webové stránky).

Čím přispět

Pokud by někdo chtěl přispět svým dílem, mám tu hned dvě velké věci, které by se mohly hodit:

  • webové mapové rozhraní. Lidé se na sociálních sítích stále dokola ptají, kde najdu toho a toho. V aplikaci by často odpověď našli, ale prostě si nic nechtějí do mobilu instalovat. Proto by se hodilo pro mapové sekce (obchody, výlety, pomoc) udělat webový front-end. Data by to bralo stejná jako aplikace, jen jde o to udělat tu mapku na podkladech z Mapy.cz nebo Googlu.
  • aktualizace dat aplikace na pozadí s tím, že si uživatel může nastavit lokální notifikaci, když se objeví něco pro něj zajímavého. Toto by se hodilo pro úřední desku, když by si uživatel chtěl nechat ukázat upozornění, když se například objeví nový záznam v kategorii výstavba.

Stejně tak se dají, jako již nyní, doplňovat data. Doteď to šlo jen přes emailový kontakt, nově jde navrhnout změnu přímo v datovém souboru.

Verze pro jiná města či obce

Stejně tak je možné si aplikaci na GitHubu „forknout“ a udělat si docela snadno aplikaci pro svou obec. Zdrojové kódy o Praze 12 nic neví, vše je odsunuto do konfiguračního XML, takže by mělo stačit upravit kromě něj jen grafiku a serverové skripty shromažďující data.

Zdrojové soubory jsou poskytnuty pod licencí GPL, která umožňuje volné i komerční využití s podmínkou, že i odvozená díla budou mít stejnou licenci, tedy budou také publikována s otevřenými zdrojovými kódy.

Jedna univerzální otevřená appka pro více obcí?

Stejně tak by teoreticky bylo možné aplikaci rozšířit a zahrnout do ní zobrazování dat pro více obcí s tím, že si uživatel na začátku zvolí, jaká obec jej zajímá. Výhodou by bylo, že by si tyto obce nemusely udržovat vlastní aplikace, jen by se staraly o poskytování (otevřených) dat.

Jan Adamec