Fenomén chodníku na Sofijáku

V listopadu minulého roku se na facebookové skupině Modřany, Praha 12 objevil příspěvek, který měl takový ohlas, že se o něm diskutovalo téměř půl roku. Do řešení problému se vložila i radnice. Protože se i poté na sociální síti objevovaly narážky na toto téma, rozhodli jsme se jej zdokumentovat.

Vše začalo 14. listopadu 2016.

Šlo o to, že se na chodníku u parkoviště u supermarketu Billa na Sofijském náměstí díky zaparkovaným autům přes obrubník těžko projde s kočárkem. Jedinou alternativou je jít přímo po parkovišti mezi projíždějícími auty, ostatní chodníky jsou zakončeny schody. Auta přímo na chodníku se dají jen těžko obejít, protože na druhé straně je celkem prudký svah.

Příspěvek získal veliké množství komentářů, ať už konstruktivních, posměšných, nenávistných či soucitných, a díky tomu se stále objevoval navrchu mezi aktivními příspěvky až do dubna 2017. Pravděpodobně se tak jedná o příspěvek s nejvíce komentáři v historii skupiny.

Průběžně přibývaly další příspěvky na téma průchodnosti chodníku.

V dubnu 2017 aktivita členů skupiny na toto téma kulminovala, když se podařilo vyfotografovat dodávku zaparkovanou tak, že po chodníku nešlo projít vůbec.

Díky občas velmi vyostřeným diskuzím se objevilo i několik satirických příspěvků. Jednou z pohledu silnější strany…

… a jednou z pohledu slabšího, za pomoci fotomontáže.

Radnice, která dění na sociálních sítích sleduje, se pokusila problém s parkováním přes chodník řešit s majitelem pozemku. Dříve byly na hranici chodníku nízké kovové zábrany, ale řidiči je při parkování vyvrátili. Majitel pozemku přislíbil, že zábrany opět nainstaluje.

Skutečně se tak stalo a na začátku května 2017 mohly diskuze ustat.


Praktické a aktuální informace z Prahy 12 vždy po ruce

iPhone Android
mobilní aplikace pro iOS a Android